sâmbătă, 26 noiembrie 2011

Cusături româneşti- Cusături populare din România

Cusături+româneşti+cărţi+meşteşuguri+Artă+populară+românească,
"Este ştiut faptul că arta noastră populară este o moştenire scumpă pe care ne-au lăsat-o inaintaşii noştri.
Cusăturile populare fac parta integrantă din Tezaurul artei noastre populare. Fiecare motiv pe care îl aplicăm pe pânză, are o formă, o mişcare, o culoare aparte. Creatorul anonim, după fantezia sa, adaugă sau scoate unele elemente dintr-un motiv şi astfel se nasc variantele şi bogăţia de motive populare"...

Autoarea

Practicarea oricărui meşteşug făcea apropierea dintre oameni rodnică in sensul că stârnea, atât emulaţia cât şi altruismul comunitar, mai ales cu ocazia şezătorilor unde puteai face schimb de experienţă şi iţi puteai demonstra şi priceperea. Claca, şezătoarea, au rămas Instituţii Comunitare cu Spirit puternic fapt ce nu face populară o astfel de imprejurare de Vatră.

2 comentarii:

  1. Mie imi plac foarte mult cusaturile romanesti. Cand eram mica aveam ora de Atelier la scoala si trebuia sa facem tot felul de lucrari pe etamina, sau dantele, ulterior croire de materiale. Am inceput chiar si un goblen urias- un tablou maritim cu influenta mediteraneana...dar parca nu e la fel de frumos ca astea autentice romanesti. Superbe!

    RăspundețiȘtergere
  2. Stimata D-na, ma bucur ca am dat de blogul d-voasta! Va felicit si va doresc mult succes .
    Traim vremuri confuze si nu mai putem sa asteptam de la autoritati sa reinstaureze breslele si sezatorile de altadata. Acum depinde de noi! De oameni ca d-voastra cu initiativa si spirit national; sa cristalizeze din nou asociatii de iubitori de frumos si mestesug.Mai cred in puterea exemplului.... Inca o data va felicit!

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...