luni, 7 noiembrie 2011

Tutoriale reparaţii haine, accesorii şi diverse(2)

 Inlocuirea căptuşelii uzate a unui palton

Inlocuirea căptuşelii uzate a unui palton poate părea un act de bravură in lipsa experienţei. Vă asigur că nu este aşa.
Pentru acest sport extrem aveţi nevoie de următoarele:

1)- Un palton de sacrificiu;

2)- Un cupon de căptuşeală, sau dacă este prima dată când incercaţi acest experiment, poate fi şi căptuşeala demontată de la un palton cu multe măsuri mai mare decât cel supus experimentului galactic.
Cuponul de căptuşeală, in cazul că vă hotărâţi pentru această variantă, trebuie să aibă in total lungimea corpului paltonului, plus lungimea mânecii, plus minim 10% adaos.
Adaosul de lungime este necesar pentru prespălarea cuponului inainte de a-l croi. Dacă-l veţi croi inainte, il veţi mai cumpăra odată, căci ţesăturile pentru căptuşeli fiind din fibre vegetale, se contractă atunci când le neteziţi cu fierul de călcat cu aburi!

3)- Accesorii decorative după imaginaţie şi preferinţă;

4)- Furnituri just in case: perniţe, ţesătură termocolantă(lipitură), pânză din sacul cu provizii adunate in timp... Aceste materiale pot fi necesare in cazul când cele originale sunt degradate definitiv(pungi de buzunare, spre exemplu), cutia cu aţe...

5)- Instrumente de "tortură": foarfeci, centimetru de croitorie, rigle, cretă plus răbdare...
Presupunând că maşina de cusut şi fierul de călcat nu lipsesc, spuneţi o rugăciune, luaţi-vă adio de la liniştea dinainte şi haideţi la drum.

Aşezaţi-vă confortabil la masa de "consiliu", dotaţi-vă din plin cu diverse paleative: cafea, ceai, limonadă and so on, inspiraţi ultima "gură" de aer fără griji, eventual capturaţi-l intr-o sticlă pe care o puteţi eticheta cu: AER FĂRĂ GRIJI, apucaţi foarfeca de dimensiuni rezonabile ca să nu intraţi in conflict cu "Eddie Omul-Foarfecă" şi porniţi ceasul:

1)- Descoaseţi cu vârful foarfecii căptuşeala cusută de jur-imprejurul paltonului, incepând de la poale până in partea opusă. Descoaseţi şi imprejurul mânecilor ca să nu rămână căptuşeala suspendată.

2)- Descoaseţi părţile componente ale ansamblului de detalii: piepţi, clini(dacă există), mâneci.
Este obligatoriu să descoaseţi nu să decupaţi rezervele de cusut, căci in acest caz s-ar pierde cote din dimensiunea căptuşelii ulterioare, aceasta fiind mai mică.

3)- Neteziţi cu fierul de călcat toate detaliile după ce le-aţi imperecheat şi aliniat cât mai exact posibil prin suprapunere.

4)- Neteziţi cu fierul de călcat cuponul de căptuşeală sau detaliile recuperate de la altă haină ca alternativă.

5)- Luaţi o pauză de recuperare post-traumatică şi pregătiţi-vă sufleteşte pentru apoteoză: CROITUL!

6)- Intindeţi cu curaj cuponul de căptuşeală(sau alternativa) pe "masa de sacrificiu". Nu uitaţi: cuponul este impăturit pe dublu intotdeauna!

7)- Aliniaţi cât mai economic de-a lungul cuponului, doar câte o bucată din perechea de detalii componente ale căptuşelii: un piept, un clin de faţă(dacă există), un clin de spate(dacă există), spate, faţă mânecă, dos de mânecă(dacă aceasta are două detalii). Incercaţi să vă folosiţi imaginaţia gândindu-vă că vă aflaţi intr-un atelier de haute-couture şi că de voi depinde să "livraţi" comanda de restaurare de lux aflată pentru moment in "atelier".

8)- Dacă nu aveţi incă experienţă, prindeţi cu bolduri detaliile de cupon ca să nu alunece la contactul cu foarfeca, deplasându-se din contur.

9)- Decupaţi incet, cu răbdare şi detaşare, toate detaliile.

10)- Veţi avea perechi de detalii pe care trebuie să le separaţi "in oglindă": stânga-dreapta, marcându-le pe dos cu creta pentru a le deosebi de faţă, astfel incât, atunci când le veţi coase, să nu incheiaţi detaliile pe aceeaşi parte.

11)- Ansamblaţi detaliile la maşina de cusut păstrând aceeaşi rezervă de cusut pe care a avut-o căptuşeala veche. Ansamblaţi mai intâi corpul, urmat de mâneci(de-a lungul cusăturii uneia dintre mâneci lăsţi o fantă de aprox. 15 cm.), după care uniţi-le intre ele formând intregul. Propuneţi-vă să nu daţi greş iar victoria va fi a voastră.

12)- Neteziţi cusăturile ansamblului. fie pe-o parte, fie despărţindu-le. Mai util ar fi să le neteziţi pe-o parte, dat fiind că atunci când veţi curăţa haina, cusăturile vor rămâne cuminţi la locul hotărât de artistul din voi.

13)- Incepeţi montarea de jur-imprejurul hainei, ghidându-vă dacă e cazul, cu câteva bolduri pe traseul cusăturii de imbinare. Neteziţi cusătura cu fierul de călcat.

14)- Aşezaţi haina pe un bust(dacă există) sau pe o persoană rezistentă la stress şi rectificaţi cu foarfeca "burţile" care atârnă in jurul tivului şi mânecilor. Rectificarea trebuie să fie până la limita muchiilor tivului şi mânecilor. O altă alternativă ar fi să aşezaţi haina pe masă procedând la aceeaşi operaţie, in cazul că nu are cine să vă ajute.

15)- Incheiaţi tivul, iar mânecile se incheie astfel: se aşează "in oglindă" rezerva de cusut a căptuşelii faţă de muchia de stofă. Mâneca hainei şi cea a căptuşelii se află in opoziţie astfel incât, când veţi intoarce haina pe faţă(prin fanta prevăzută la una dintre mânecile căptuşelii), aceasta se va aşeza corect. Inchideţi fanta de pe mânecă. Dacă procedura este prea dificilă, coaseţi tivul mânecii de mână. Neteziţi tivurile de final.
Cam asta ar fi. Dacă aveţi nelămuriri daţi-mi de veste.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...